16 Mart 2023 Perşembe

Dr Tansu KÜÇÜKÖNCÜ(*) - ÖLÜM saçan üniversite diplomalılar ve diploma saçan üniversiteler

"Üniversitelerinde bilimsel hırsızlığın doğal karşılandığı bir ülkenin elbette tüm yaşam alanları soyulacaktır". Üniversiteleri ne kadar kolay yağmalarsan, bir ülkeyi o kadar kolay yağmalarsın.

Cumhurbaşkanı Necdet Sezer'in hazırlattığı “Yükseköğretimde Gözetim ve Denetim - Yasal Çerçeve ve Uygulamalar -” başlıklı Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu Raporu'na (Aralık 2009) göre “üniversiteler yağma alanıdır !”. Kimsenin kaale almadığı, haber yapmaya tenezzül bile etmediği bir rapor. O yüzden, “üniversiteler yağma alanı” hali rahat rahat devam ettirildi ve kangrenleştirildi.

Türkiye'yi tanımak isteyen, önce bu raporu okusun. Türkiye'deki çok kolay çözülebilecekken kangrenleşen herhangi bir sorunu anlamak isteyen, önce bu raporu okusun. Gelişmiş ülkelerde raslanmayan Türkiye'deki akla zarar herhangi bir sorunu anlamak isteyen, önce bu raporu okusun.

6 Şubat 2023 Gaziantep-Kahramanmaraş (veya Türkiye-Suriye) depremlerinin neden korkunç felakete  dönüştüğünü anlamak isteyen, önce bu raporu okusun.

Raporda anlatılan YÖK yöneticilerinin yaygın sahtekarlıklarına örnek : Özlem Uçar'a Üç buçuk Ayda Bilgisayar Mühendisliği Doktora Diploması

Akademik sahtekarlıklar, herkes normal karşılayıınca kolayca gelenekleşir, kurumsallaşır. Üniversitelerin yağmalanmasını herkes normal karşılayıınca, bir sabah bir uyanrsın, bir bakarsın cebindeki paranın ve emeğinin karşılığının yarıdan fazlası dolar karşısında buhar olmuş, uçmuş gitmiş, yoksul oluvermişsin, nefes alamıyorsun, boğuluyorsun.

Resmi açıklamalara göre ise, milyonlarca kişi ile birlikte halisünasyon görüyorsundur, herşey güllük gülistanlıktır, aslında zenginsindir, keyfin yerindedir.

Resmi açıklamalara göre, nüfuslarımız denk olan Almanya'dan iyi durumdayızdır : Almanya'da 2 milyon üniversite öğrencisi varken, bizde 10 milyon, aslında hoca, bina, cihaz ve diğer imkanlar kapasitemiz 100 milyon, göçmen kardeşlerimize de yeteriz ; Almanya bütçesi, 100 milyar euro eksideyken, bizim bütçemiz trilyon dolar artıda ; Almanya'da federal bakanlar bile akademik sahtekarlık yapar ve intihal doktora tezleri iptal edilir, bizde akademik sahtekarlık asla yoktur !

Dünya üniversite sıralamaları : Ege Üniversitesi, % 100 intihal doktora tezi iptal edilmiş Ahmet Yıldırım'ın makaleleriyle matematik ve bilgisayar alanında dünyada 2. ilan edildi (2013, Leiden University Rankings).

Dünya bilimci sıralamaları : Türkiye matematik makale rekortmeni % 100 intihal doktora tezi iptal edilmiş Ahmet Yıldırım

Sahte konferanslar ve sahte dergiler : Makale yıkama aklama.

Örnek-1 : WASET (World Academy of Science, Engineering and Technology : hayali organizasyon, intenet sitesinden ibaret, bir ara Birleşik Arap Emirlikleri Ras Al Khaimah (RAK) Free Zone'da Cemal Ardıl adına kayıtlı naylon off-shore şirketti ; 80 milyon euro'dan (1.6 milyar tl) fazla vurgun yaptı) sahte konferansları ve sahte dergileri ve sahibi Cemal Ardıl (fen bilgisi öğretmeni), kızı Ebru Ardıl ve oğlu Bora Ardıl. WASET için çalışan Türkler arasında rektör yrd.lar bile var.

Örnek-2 : Oto yıkamacı sahte doçent Murat Korkmaz ve sahte doçentin profesörlerinin dergileri ve konferansları hakkında TÜBİTAK raporu

Sahte konferanslar ve sahte dergiler : ABD ile Türkiye farkı : Amerikan Nevada federal mahkemesi, hintli OMICS sahte konferansları ve sahte dergilerine 50 milyon dolar ceza kesti : “Amerikan ekononomisine zarar verdin, veriyorsun”. OMICS ve WASET : en fazla vurgun yapanlar.

Akademik teşvik : Yayınlanan makaleler için puan hesabıyla her ay 1 maaşa kadar ödül parası ödenmesi.

Makale ve rekor teşvik : Puan hesabıyla her makale için üniversitenin ve TÜBİTAK'ın ödül parası ödemesi. Ayrıca üniversitenin en çok makale yayınlayan hocalara ödül parası ödemesi.

Kapatılan vakıf üniversiteleri : 15 adet (toplam vakıf üniversitelerinin % 25'i). İlk listede adı olan 2 üniversite (Antalya'da ve Mersin'de) kapatılmadı.

Yolsuzluk ve borç batağı nedeniyle kayyuma devredilen vakıf üniversiteleri : İstanbul Haliç Üniversitesi (bağışlarla ayakta duran Lösemili Çocuklar vakfı'na (LÖSEV) ait), Türk Hava Kurumu Üniversitesi (bağışlarla ayakta duran Türk Hava Kurumu (THK) derneği'ne ait), İstanbul Şehir Üniversitesi.

***

6 Şubat 2023 pt sabahın köründe Richer ölçeğine göre 7.8 büyüklüğünde Güneydoğu Anadolu'da 10-11 ili yıkan depremle  uyandı Türkiye . Öğleden sonra ilkine yakın yerde 7.7 büyüklüğünde bir deprem daha ve devamında deprem fırtınası, bazıları 6'dan büyük ve yıkıcı. 50.000 ölü, 120.000'den fazla yaralı, 230.000 yıkılan bina, 630.000'den fazla yıkılan ev, 450.000'den fazla başka şehre göç eden insanlar. Sayılar artıyor. Japonya, deprem ülkesi, böyle büyük depremler sık yaşanıyor, binalar yıkılmıyor, kimse ölmüyor, çünkü hata yapan yönetici, mimar, mühendis, çok utanıyor, istifa yetmiyor, intihar ediyor. Buradakiler ise hatalarını örtbasa girişiyor ve ortaya çıkaranlara saldırıyorlar. Haritadan silinen, tamamı yıkılan, bazıları 2.000 yıldan eski şehirler.

Yıkılan binaların, evlerin neredeyse tamamı birkaç yıl önceki imar affı ile para karşılığında affedilmiş !

Yıkılan çok sayıda sıfır ve birkaç yıllık bina var ; bunlar çürük olduğu halde yapı denetleme şirketleri “sağlam” raporu vermiş !!

Sağlam raporunu imzalayan “ÖLÜM saçan üniversite diplomalılar” : mimar, inşaat mühendisi, makine mühendisi, elektrik mühendisi !

Müteahhidi zenginleştirmek için çürük bina yapan “ÖLÜM saçan üniversite diplomalılar” : mimar, inşaat mühendisi, makine mühendisi, elektrik mühendisi (19 imza) !

Ülkede toplam inşaat müteahhidi sayısı : 400.000'den fazla.

Deprem bölgesinden “ 'çürüklere sağlam raporları' toplu halde imha edilmeye çalışılıyor, imhayı engellemeye çalışıyoruz” haberleri geliyor.

Sefer Levent, “Pasif mühendis skandalı” başlıklı yazısında, bir yapı denetim şirketinin İK yöneticisi ile yaptığı telefonda görüşmesini aktarıyor.  Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği'nin sitesinde çıkan ilanda, diplomasını ve ruhunu 3 kuruşa satacak ölmüş eşek mimar ve mühendisler aranıyor, en fazla yasal ücretin 1/3'ünden ve asgari ücretin 2/3'ünden az ücret verilebilir (kalanını cebimize atacağız), pasif çalışacak, önüne ne konursa imzalayacak, suç (cinayete teşebbüs !) ortaya çıkınca tüm yasal sorumluluk onda olacak, 75 yaş üzeri de olabilir 

Sedat Ergin de 3 gün önce aynı konuda yazmış (18 şubat 2023, Hürriyet) ve dernek yöneticisini uyarmış.

Sefer Levent, “Pasif mühendisler ilandan yok edildi” başlıklı yazısında kendisine ulaşan bazı mühendislerin “mühendisler iş bulmakta çok zorlanıyor, iş bulamıyor, çok ucuza çalıştırılıyor, aylıkları ödenmiyor, bu yüzden diplomalarını mecburen kiralalıyor” dediklerini anlatmış.

17 Ağustos 1999 Gölcük 18.000 ölü, 25.000 yaralı, 75.000 yıkılan bina, 12 Kasım 1999 Düzce depreminde  1.000 ölü, 5.000 yaralı, 40.000 yıkılan bina vardı. Bu depremler, yaklaşan büyük Marmara ve İstanbul depreminin habercisiydi ve “Türkiye deprem ülkesidir” uyarısıydı. 

Üniversite diplomasını ve ruhunu 3 kuruşa satanlar yelpazesinde diğer mühendislerin, tıp doktorlarının, eczacıların, ve öğretmenlerin de olduğunu belirtelim. Diploma saçan üniversitelerde ise yok yok : 9 ay ödenen asgari ücret karşılığında doktora diplomalarını ve akademik unvanlarını satıyorlar.

 ***

Şu çok açık : üniversite diplomasını hak  etmeden alanlar zaten haksız kazanç peşinde. Torpili varsa, kolay ve hızlı çok yüksek haksız kazanç elde edebilir. Bugünlerde Karabük'te örneği var: yeni mezunken devlette ilk işine, müdürlük sınavını kazanmak gerektiği halde, müdür olarak başlatılır. Çanakkale Üniversitesi'nde örneği var : yeni mezun beden öğretmeniyken devlette ilk işine, 10 yıllık memur olmak gerektiği halde, daire başkanı olarak başlatılır. Çok örneği var : 5-10 yerden birden çok yüksek maaş verilir, 200 milyon doları aşan vurgun yapar (bkz. THK Üniversitesi eski rektörü Ünsal Ban örneği). Torpili yoksa, diplomasını ve ruhunu 3 kuruşa satar.

Bunları herkes biliyor ve normal karşılıyor.

6 Şubat 2023 Gaziantep-Kahramanmaraş (veya Türkiye-Suriye) depremleri, “ÖLÜM saçan üniversite diplomalılar”ı ortaya çıkardı ! Diplomasını ve ruhunu 3 kuruşa sattıklarına bakılırsa, üniversite diplomasını hak etmeden alan ve torpili olmayan tipler. Gözleri o kadar dönmüş ki 3 kuruş için binlerce kişiye çekinmeden ÖLÜM saçtılar.

“ÖLÜM saçan üniversite diplomalılar” ordusu yaratan üniversitelerin halini hızlıca özetleyeyim :

Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye'nin üniversitelerinin hali bu :

1800'lerden 1920'ye “Avrupa'nın hasta adamı Osmanlı”dan geçen hastalıklarla ve eldeki mayayla yapılabilen bu :

İhtiyaç : Türkiye'de hangi meslekten kaç kişiye ihtiyaç olduğu hesaplanmaz  ve planlanmaz (örnek : milli eğitimde işe alınmak isteyen öğretmen sayısı 700.000'den fazla).

Birilerinin keyfi : Yandaş patronların ve (veya) zengin çıkar gurubunun keyfi için herşey.

Üniversite : Birilerinin keyfi için, inşaatçı müteahhitlere iş icat etmek ve şehir-ilçe-köy ekonomisini hareketlendirmek ve yandaşlar için yeni akademik ve idari kadrolar ve yönetici koltukları açmak için devlet üniversitesi açılır, özellikle taşraya.

Birilerinin keyfi için özel vakıf üniversitesi açılır, İstanbul'a ve tek tük diğer büyük şehirlere.

Tabela üniversite : Yeni açılan üniversitelerin hemen hepsi tam takır tabela üniversitedir. Lisans eğitimi verecek akademik kadroları yoktur. Buna rağmen kazara oraya düşmüş akademik personel mecburi hizmeti olsa bile çalıştırılmaz, kaçırtmak için eziyet edilir. Açıldıktan 30-40 yıl sonra bile tabela üniversitelikten kurtulamayan çoktur.

Fakülte ve bölüm : Birilerinin keyfine göre devlet üniversitesine fakülteler ve bölümler açılır.

Birilerinin keyfine göre vakıf üniversitesine fakülteler ve bölümler açılır.

Çıkar gurubu kalesi üniversite, fakülte, bölüm : Çoğu böyledir. Başka çıkar guruplarından olanlar oraya sokulmaz, kazara oraya düşmüş akademik personel çalıştırılmaz, kaçırtmak için eziyet edilir.

Kapalı devre üniversite, fakülte, bölüm : Çoğu bölüm böyledir. Başka çıkar guruplarından olanlar oraya sokulmaz, kazara oraya düşmüş akademik personel olması ihtimali sıfıra yakındır ; genelde kendi mezunlarıdır.

Kapalı devre doktora programı : Kapalı devre üniversite, fakülte, bölümü kapalı devre devam ettirmenin en güvenli yoludur. Kendilerinden olmayan öğrenciler asla kabul edilmez. Tez jürilerine dışarıdan kimse asla sokulmaz ; jüri, tezi açıp bakmaz bile, sadece imzalar. Herşey, tez olarak çok kolay onaylanur. Akademik sahtekarlık kalesidir. Örnek : Ege Üniversitesi matematik bölümü ve Ahmet Yıldırım

Çıkar gurubu : Akraba (kan bağı olan – olmayan), arkadaş, siyasi, ekonomik (zenginler kulübü), bürokratik, dinsel, etnik.

Üniversite, fakülte, bölüm kapatma veya bölme veya birleştirme : Orayı elinde tutan çıkar gurubundan kurtulmak istendiğinde kullanılan yöntemler.

Yüksek Öğretim Kurulu : Birilerinin keyfinin hizmetkarı, koruyucusu. Geri kalmış ülkelerdeki benzerlerine gibi (örnek : Pakistan Higher Education Council).

İhsan Doğramacı : İlk YÖK bşk (11 yıl). Hasan Yazıcı kitabı : Bir İntihal

Yüksek lisans programı : Birilerinin keyfi için açılır. Lisans eğitimi verecek akademik kadro olmayan birçok bölümde lisans programı ile birlikte açılır. Lisanstan önce diploma vermeye başlar. Bir hocanın bir yılda 60 teze danışmanlık yaptığı üniversiteler var (örnek : Ibrahim Abdullahi Abdu (Nijeryalı), İstanbul Altınbaş Üniversitesi, bilgisayar mühendisliği. Fen Bilimleri Enstitüsü'nde 2019, 2020, ve 2021'de yılda sırasıyla 109, 139, ve 208 tez var, hepsi araplara ait, danışmanlar da nijeryalı veya arap).

Doktora programı : Birilerinin keyfi için açılır. Lisans eğitimi verecek akademik kadro olmayan torpili yüksek bölümlerde lisans programı ile birlikte “kapalı devre ortam” oluşturmak için açılır. Lisanstan önce diploma vermeye başlar.

Profesör : Yandaşlara kolayca verilen unvan ve dokunulmazlığı ve avantajları en yüksek akademik kadro.

Doçent : Hileyle kolayca satın alınan unvan ve yandaşlara kolayca verilen dokunulmazlığı ve avantajları yüksek akademik kadro.

Alana dair temel kavramlar : Çok sayıda profesör, doçent, ve doktora mezunu bile bunlardan habersizdir.

Lisans, yüksek lisans, doktora diploması : Kağıt parçası. Sahibinin bağlantılarına göre bir çok kapı açabilir. İskender Pala'nın “İki Darbe Arasında” kitabında anlattığı gibi “Deniz Astsubay Lisesi 2. sınıf öğrenci tuvaletinin kapısına da asılabilir : “Tuvalet sorumulusu : Doktor Binbaşı İskender Pala” ”. Üniversite yöneticileri, keyfi kime isterse hak etmese de verir, keyfi isterse hak edenin almasını engeller. Ellerindeki en büyük güç.

Hak etmeden verilmeyeni, satılmayanı yok, sadece fiyatı ve zorluk derecesi farklı.

Yüksek lisans, doktora tezi : Olmasa da olur. Laf olsun, torba dolsun, adet yerine bulsun, kağıt üzerinde gözüksün, diye.

Lisans, yüksek lisans, doktora öğrenci not dökümü (transcript) : Birilerinin keyfi istediğinde değiştirilir, kalanlar geçirilir, notlar şişirilir.

Gizlenen tezler : Sansür. YÖK tez arşivinde ve üniversite kütüphanelerinde 200.000'den fazla yüksek lisans, doktora tezi gizli, sansürlü, pdf dosyaları erişime kapalı, görülmesi, var mı yol mu anlaşılması, izinin sürülmesi istenmiyor, pdf için tarandıktan sonra tezin orijinali hala duruyor mu, yeniden ciltlendi mi, hurdacıya mı satıldı, çöpe mi atıldı, yakıldı mı bilinmiyor. Normalde dünyanın tam tersi : tez, özellikle doktora tezi, herkese göstermek için yapılır, gurur kaynağıdır, birileri okudukça – kullandıkça sevinilir.

Kayıtlarda gözükmeyen tezler : Var olmama ihtimali yüksek, izi sürülemiyor, engelleniyor.

İntihal veya uydurma olduğu ortaya çıkan tezler : Kütüphanedeki ve YÖK tez arşivinden kopyaları bazen uçurulur ve yerine yeni bambaşka tez konur !

İntihal doktora tezleri ve akademik sahtekarlık : Almanya ile Türkiye farkı : Merak edenler,  250'den fazla intihal doktora tezi raporu yayınlayan ve 30 kadarı federal bakanlara ve parlamenterlere ait 90'dan fazla tezi iptal ettiren Debora Weber Wulf'un sitesini okusun.

Parayla tez yazma : Çok yaygın. Parayle tez yazma sitesi işleten rektör bile var. İnternette yüzlerce parayla tez yazma sitesi var, fiyat tarifleri var. Üniversitelerin teknokentlerinde bile parayla tez yazma şirketleri var. Bunlarla tez pazarlığı yapan gazetecilerin haberlerine göre : bu şirketlerin ve adres gösteren sitelerin onlarcası, YÖK'ün sadece birkaç km yakınında.

Parayla doçentlik satma : Çok yaygın. Parayla tez yazma siteleri bunu da yapıyor, fiyat tarifleri var, kredine kartına 12 taksit yapıyorlar.

Parayla başkasının yerine sınava girme (joker) : Çok yaygın. Parayla başkasının yerine sınava girerken yakalannan doçent gazetelere haber oldu. Profesör yapıldı !

Rüşvet olarak yüksek lisans ve doktora diploması : Asya, Ortadoğu ve Afrika ülkelerindeki bürokratlar, kendi ülkelerinde iş yapan Türk şirketlerinin patronlarından istemektedir.

Resmi onaylı sahte lisans, yüksek lisans, doktora diploması : Gereken zorunlu koşullar sağlanmadığı halde hak etmeksizin verilir. Örnek : Özlem Uçar'a üç buçuk Ayda Bilgisayar Mühendisliği Doktora Diploması

Yurtdışından Türkiye'ye adım atmadığı halde derslere devam zorunluluğu olan doktora diploması verilmesi :

Örnek-1 : İngiltere'de yaşayan Canan Atalay Aktuğ ve Hacettepe Üniversitesi resim bölümü (2001)

Örnek-2 : İspanya'da yaşayan ve sürekli dünyayı gezen Ebru Ardıl (babası Cemal Ardıl ve erkek kardeşi Bora Ardıl ile birlikte WASET sahte konferansları sahibi ve kapatılan  Fatih Üniversitesi elektronik mühendisliği (2014) ;

Örnek-3 : Sürekli dünyayı gezen Bora Ardıl (babası Cemal Ardıl ve ablası Ebru Ardıl ile birlikte WASET sahte konferansları sahibi ve İstanbul Okan Üniversitesi bilgisayar mühendisliği (yüksek lisans diploması, 2012 ; doktora derslerini tamamlamış sayıldı, şimdilik diploma almadı) ;

Örnek-4 : Sürekli dünyayı gezen Cemal Ardıl (fen bilgisi öğretmeni, kızı Ebru Ardıl ve oğlu Bora Ardıl ile birlikte WASET sahte konferansları sahibi ve İstanbul Okan Üniversitesi bilgisayar mühendisliği (doktora tezi danışmanı : Semih Bilgen ; doktora derslerini tamamlamış sayıldı, şimdilik diploma almadı) ;

Örnek-5 : Nijerya'da yaşayan Gökhan Koyunlu ( Nigerian Turkish Nile University'de hoca- elektronik mühendisliği bölümü)) ve kapatılan  Fatih Üniversitesi matematik (2014 ; tez jürisi üyeleri : İbrahim Karatay, Temmuz 2016'da kapatılan  Fatih Üniversitesi'nden atıldı, Ali Şahin, 2 Eylül 2016'da KHK ile Aksaray Üniversitesi'nden atıldı) ;

Çok uzakta yaşar ve çalışırken derslere devam etmediği halde derslere devam zorunluluğu olan doktora diploması verilmesi :

Örnek-1 : İstanbul'dan 1.500 km uzakta yaşayan Mehmet Gül ve kapatılan  Fatih Üniversitesi biyomedikal mühendiliği (2015 ; tez danışmanı Sadık Kara (yurt dışında kaçak) ; tez jürisi üyeleri Şükrü Okkesim ve Kadir Tufan, Temmuz 2016'da kapatılan  Fatih Üniversitesi'nden atıldı, Niyazi Kılıç, 2 Eylül 2016'da KHK ile İstanbul Üniversitesi'nden atıldı) ;

Örnek-2 : İstanbul'dan 1.650 km uzakta yaşayan Mahmut Modanlı ve kapatılan  Fatih Üniversitesi matematik (2015 ; tez danışmanı Allaberen Ashyralyev ve tez jürisi üyeleri Abdullah Said Erdoğan, ve Feyzi Başar, Temmuz 2016'da kapatılan  Fatih Üniversitesi'nden atıldı ; Abdullah Said Erdoğan, Kazakistan'a kaçtı,  Süleyman Demirel Üniversitesi'nde hoca oldu) ;

Örnek-3 : İstanbul'dan 1.100 km uzakta yaşayan Mutlu Dedetürk ve kapatılan  Fatih Üniversitesi matematik (2015 ; tez danışmanı Allaberen Ashyralyev ve tez jürisi üyeleri Abdullah Said Erdoğan, Fatma Songül Özesenli Tetikoğlu, ve Feyzi Başar, Temmuz 2016'da kapatılan  Fatih Üniversitesi'nden atıldı ; Abdullah Said Erdoğan, Kazakistan'a kaçtı,  Süleyman Demirel Üniversitesi'nde hoca oldu) ;

Örnek-4 : Gaziantep'ten 1.150 km uzakta yaşayan Hidayet Karaaytu ve kapatılan  Gaziantep Zirve Üniversitesi eğitim yönetimi (yüksek lisans, 2015 ; Hidayet Karaaytu, KHK ile öğretmenlikten atldı, 4 ayrı fetö davasında yargılandı ! Hidayet Karaaytu'nun tez danışmanı Tokay Gedikoğlu, Gaziantep Zirve Üniversitesi'nden atıldı).

Alanla ilgili olmayan konudaki tezle doktora diploması verilmesi: Çok fazla!

Örnek : Doğan Akcan (matematikçi değil fizikçi !) : içinde matematik olmayan matematik doktora tezi (2017), danışman dahil jürisinde matematikçi olmayan matematik doktora tezi : “Sol – gel yöntemiyle üretilen çinko oksit ince filmlerde kusurların yapı, optik ve gaz algılama özelliklerine etkileri”, Bahçeşehir Üniversitesi matematik, tez danışmanı : Lütfi Arda (fizikçi, Bahçeşehir Üniversitesi inşaat mühendisliğinde hoca), tez jurisi : Zafer Ziya Öztürk (fizikçi, Gebze Üniversitesi'nde), Ahmet Altındal (fizikçi, Yıldız Üniversitesi'nde), Sarper Özharar (fizikçi, Bahçeşehir Üniversitesi elektronik mühendisliğinde hoca), Ömer Polat (fizik öğretmeni, Bahçeşehir Üniversitesi elektronik mühendisliğinde hoca).

Akademik sahtekarlık : Herşeyin olmazsa olmazı, temeli, omurgası. Öncelikli tercih nedeni. Birbirine düşman sanılanları birbirine bağlayan gizli bağ ; emsal oluşmasın, tekere çomak sokulmasın, herşey aynen devam etsin. Duvardan tek tuğla sökerseniz, tüm duvar üzerlerine yıkılır, altında kalırlar. Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır, o satıh, bütün sahtekarlıklardır.

Yabancılar dahil !

Karşılık : Ödül : Her zaman.

Karşılık : Adli ceza : Asla.

Karşılık : İdari ceza : Nadiren.

Karşılık : Ortamdan uzaklaştırma : Nadiren.

Tepki gösteren : Nadir. En başta akademisyenler olmak üzere herkes için gayet normal.

Öğrenilmiş çaresizlik : Öğretilmiş - öğretilen çaresizlik.

Yurtdıında intihal veya uydurma doktora tezi iptal edilenlerin Türkiye'de doçent ve profesör yapılması :

Örnek : ABD'de Columbia University'ninUYDURMA DOKTORA TEZİNİ İPTAL ETTİĞİ” Bengü Sezen Ergüden DOÇENT yapıldı.

Doktora tezi ve makaleleri çalınanların bile kendi tezinden çalıntı doktora tezini iptal ettirememesi : OP : fizikçi. Batıda taşrada bir üniversitede mecburi hizmeti olmasına rağmen çalıştırılmayınca doğuda taşrada bir üniversiteye kaçmıştı. Batıya yakın taşrada bir üniversitede işe kabul edilmişken son anda ayağını kaydıranın kim olduğunu bulmaya çalışıken, rektörün kapısında karşılaştığı ve siması tanıdık gelen birinden şüphelendi, önce ismini buldu : SS. SS'in doktora tezini buldu ve baktı, eski bir üniversitede kendisiyle aynı bölümde (2008) 2 yıl sonraydı (fizik, 2010) ve doktor tez danışmanları (NS) aynıydı. SS'in doktora tezi, kendi doktora tezinden araktı. SS'in makalelerini bulmaya ve bakmaya başladı, 20'den fazla makalesi kendi doktora tezinden ve makalelerinden araktı. SS, çoktan doçent olmuştu. SS'ten 2-3 yıl sonra kendi de doçent olabildi. SS, rektör danışmanıydı, çiftliğin kahyasıydı, kendine enerji bölümü kurmuştu, diğeri eşi olan 2 hocalı bölümde bölüm başkanıydı, kendi tezgahını kurmuştu, eşinin de hızlı yükselmesini sağlıyordu. SS, profesör oldu. OP, 4-5 yıl sonra profesör olabildi. Doktora yaptığı üniversitede işe alınmak üzereydi ki orada da ayağı kaydırıldı. Doğudaki taşradan bir türlü kaçamadı, kurtulamadı.

Kopya çeken öğrencileri yakalayan hocaların cezalandırılması : Ramazan Demir, fizikçi. Çanakkale Üniversitesi fizik bölümünde sınavda kopya çeken öğrenciler hakkında tutanak tuttu. Ramazan Aydın (rektör, fizikçi ; kadrosu ODTÜ'deydi) ve Osman Demircan (rektör yrd, astronomici), tutanağı çöpe attı ve Ramazan Demir'i Ezine ilçesi Üvecik köyündeki çiftlikteki kümeslere her gün civciv (10.000 tane) ve yumurta saymaya sürdü ve doktora öğrenimi görmesini uzun süre engelledi. Ramazan Demir, mahkeme kararıyla kümesten fizik bölümüne geri dönebildi ; engellenmeyi aşarak doktora yaptıktan sonra fizik bölümüne sokulmadı, 2 yıllık meslek okuluna geçmeye zorlandı.

Tecrit : Akademik sahtekarlıkları ortaya çıkaranlara uygulanır. Hep birlikte üzerine saldırılır, boğazlanır, nefes aldırılmaz, üniversitede ve ülkede yaşam hakkı tanınmaz. Dürüst Türk akademisyenler kendi vatanlarında vatansız bırakılır, ölüme terkedilir, intihara zorlanır !

İstila : Megalo idea.

Anayasa Mahkemesi'nin özel üniversiteleri kapatması: (12.01.1971, r.g. 26.3.1971 13790, E.1969-31 K. 1971-3) İstanbul Mimarlar Odası Bşk. Demirtaş Ceyhun'un İzmir Ege Özel Mühendislik ve Mimarlık Yüksek Okulu'nun inşaat mühendisliğini bitiren 8 kişiye inşaat mühendisliği diploması verilmesinin iptal edilmesini istemesi üzerine, AYM özel üniversiteleri (yüksek okul) kapattı. Kapatılan 44 yüksek okulun çoğu akademilere, bir kısmı ünversitelere bağlandı.
 
Osmanlı döneminde ilk özel üniversite Robert College (İstanbul, 1863), ikincisi ise "Central Turkey College"dır(Antep,1876). Cumhutiyet döneminde  1965'te 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları yasası ile özel yüksek okul açmanın önü açıldı. 1968'de toplam 12 özel yüksek okul vardı, 1969'da 44 ve yaklaşık 70.000 öğrenci. Bunların hemen hepsi tam takır apartman üniversitesiydi. Örnek apartman üniversitesi: İstanbul Beyoğlu İstiklal Caddesi No 311 Mısır Han'ın 8. ve 9. katlarında özel yüksek okul, binada tek asansör var, zemin katta bir diskotek ve yanında yeni açılmış bir gece kulübü, 2. katta Adalet Partisi Beyoğlu Teşkilatı, bir katta banka, bazı dairelerde meşhur terziler ve bir butik, yaklaşık 40 dairede aileler oturuyor, ortaklardan biri ve aynı zamanda hoca: Feyzioğlu soyadlı bir profesör, binanın sahibi sinema yapımcısı Ali İpar. Çok kısa sürede yolsuzluklar, usulsüzlükler, haksızlıklar ve kayırmalar ayyuka çıktı(~)
 
Devlet üniversitelerinde zorunlu okutulan bir çok dersler, bunlarda okutulmuyordu. Devlet üniversitesinde bir öğrenci için yatırım masrafı hariç yılda 13.000 tl harcanırken, özel yüksek okullar 2.000 tl harcıyordu ve öğrencilerden 2.500 .. 6.000 tl arası ücret alıyordu; kişi başı ulusal gelir 2.200 tl idi.
 
Bir patron Milli Eğitim Bakanlığı'na 2 milyon tl'lik teminat mektubu vererek özel yüksek okul açabiliyor ve isterse 1.000 öğrenci kaydedip 5.000 tl'den daha ilk yıl 5 milyon tl toplayabiliyor ve 3 milyon tl para kazanabiliyordu. Buna “parayla diploma verilen soygun düzeni” ve “apartman katlarında eğitim ticareti” ve “halka karşı olan, onu okutmayan varlıklıların aldatmacasının eğitimdeki görüntüsü” ve “Türkiye'nin bilimsel geleceği için ciddi bir tehlike” diyen ve hocaların da  desteklediği devlet üniversitesi öğrencilerinin protestoları 1967'de çok şiddetlendi. Boykotlar yapıldı, 150'den fazla öğrenci 14 günde İstanbul'dan Ankara'ya yürüdü.(~) Cumhuriyet Senatosu, Özel Yüksek Okulları araştırma komisyonu kurdu ve 4 ayda çürümeyi detaylı anlatan rapor hazırlandı.

Akademik sahtekarlık ve feto : Fetocular, hak etmeden öğrenci olmak ve kurumlarda işe girmek için ÖSYM sınav sorulaını arakladılar (üniversite giriş, memurluk, polislik, ve diğer), askeri okullara giriş, polis kolejine giriş, harp akademisi kurmay subaylık sorularını arakladılar.

Fakat YÖK ve üniversitelere göre, hiç akademik sahtekarlık yapmadılar, üniversitelerden attıkları binlerce fetocu bile çok düzgün bilimciydi.

15 Temmuz 2016 darbesinden sonraki günlerde Konya Selçuk Üniversitesi rektörü Mustafa Şahin “burası fetö'nün kalesi, 3.000 akademik personelden en az 1.000 tanesi fetöcü, KHK ile meslekten atılan ve tutuklanan hakim ve savcılardan 1.250 tanesi Selçuk Üniversitesi doktora mezunu veya doktora öğrencisi”. Mustafa Şahin'in darbeden bir kaç gün sonra işten attığı 500 akademik personelin 250 tanesi 6 ay sonra işe geri alındı, “farklı nur cemaati üyesi oldukları, fetocularla karıştırıldıkları” söylendi.  Selçuk Üniversitesi, fetocu akademik personel ve memur atmada ilk 10'a giremedi.  Mustafa Şahin, 2. kez rektör yapılmadı.

Örnek-1 : Yurtdışında kaçak Bekir Karlık : doktora tezindeki veriler ve sonuçlar % 100 arak ; fetocuları akademik sahtekarlıkla doktora diploması sahibi yapmada ve üniversitede kadro kapmasını sağlamada çok etkiliydi. Hala korunuyor ve Kanada'da rahat yaşaması ve üniversitede çalışması sağlanıyor.

Örnek-2 : Yurtdışında kaçak  Muhterem Çöl : tezi tamamen uydurma, tez danışmanı yurtdışında kaçak  Bekir Karlık ; Bilgi Teknoloileri Kurumu (BTK) bşk yrd idi, 15 Temmuz akşamı Jandarma Gn Kmt binası baskınını yönetmekle ve 10 askeri şehit etmekle suçlanıyor, 10 kez müebbet hapis isteniyor. 

Örnek-3 : Yurtdışında kaçak Sadık Kara : doktora tezi tamamen uydurma ; fetocuları akademik sahtekarlıkla doktora diploması sahibi yapmada ve üniversitede kadro kapmasını sağlamada çok etkiliydi. Hala korunuyor ve ABD'de rahat yaşaması ve üniversitede çalışması sağlanıyor. TÜBİTAK Elektrik dergisi editörüydü,  Mart 2014'te atıldı ve darbeden önce ABD'ye kaçtı.

Örnek-4 : Mülayim Güre : 15 Temmuz darbesinden sonra KHK ile Çanakkele Ünivrsitesi'nden atıldı, Osman Demircan'ın yanında akademik personeldi ; içinde fizik olmayan fizik doktora tezi (2009) : “Avrupa Birliği Corine Arazi Kullanımı Sınıflandırma Sistemi ve Çanakkale İli Uygulaması” , Çanakkale Üniversitesi fizik, tez danışmanı : Mehmet Emin Özel (astronomici), tez jürisi üyeleri : Hasan Özcan (ziraatçi, toprakçı), Osman Demircan (astronomici), Nuri Emrahoğlu (ilk öğretimci ; Çukurova Üniversitesi), Cengiz Akbulak (coğrafyacı).

Uydurma doktora tezi : En yaygın tür. İntihalden çok. İntihal tezlerin çoğu, aynı zamanda uydurmadır. Çalışma yok, veri yok, sonuç yok ; birkaç günde masabaşında tez yazılır. 

Var olmayan icatlı uydurma doktora tezi : Var olmayan elektronik burun icat ettiğini iddia ediyor. Nurgül Senyücel (2013), “Zararlı Kokuları Algılayıp İnternet Üzerinden İleten Elektronik Burun Tasarımı”, Trakya Üniversitesi makina mühendisliği, tez danışmanı : Hilmi Kuşçu.

Var olmayan kodlu uydurma doktora tezi : Var olmayan Matlab kodlarıyla görüntü analizi yaptığını iddia ediyor. Aynı bölümdeki % 100 intihal 1. doktora tezi iptal edilmiş Ahmet Yıldırım (Şubat 2022), “Topolojik Özellikler Yardımıyla Görüntü İşleme Problemlerinin Çözümleri Üzerine”, Ege Üniversitesi matematik, matematik anabilim dalı, bile bile tamamen uydurma doktora tezi yazdıran ve öncesinde hileli yatay geçişi organize eden tez danışmanı : İsmet Karaca.

Var olmayan verili uydurma doktora tezi : Var olmayan verileri, girilmesi imkansız ortamdan yapılması imkansız şekilde var olmayan cihazla elde ettiğini, belirsiz bir hastanenin doktorların giremediği ölüm riski en yüksek yoğun bakım servisine kendi başına izinsiz girdiğini ve burada yatan beyin travması geçirmiş hastaların beynine kendi cihazını bağladığını ve ölçtüğünü, kendi ölçüm sonuçlarıyla hastalıklarını teşhiş ettiğini iddia ediyor. Fırat Hardalaç (1997), “Transcraniel Doppler Sinyalleri için En İyi Spektral Analiz Metodunun Belirlenmesi”, Fırat Üniversitesi, elektrik - elektronik mühendisliği. tez danışmanı yurt dıında kaçak fetoşçu Sadık Kara, tez jürisi üyeleri : İnan Güler, Ahmet Arslan.

Aynı senaryoya ve aynı danışman ve tez jürisi üyelerine sahip çok sayıda doktora tezi var !

 % 100 intihal tez : Akademik sahtekarlıkta zirve. 

Örnek-1 : Çağatay Akpolat (yüksek lisans, Temmuz 2004), "Cosine Transform for Fingerprint Recognition", Bahçeşehir Üniversitesi bilgisayar mühendisliği, % 100 intihal tez yazdıran danışman : Ali Okatan, tez jürisi üyeleri : Adem Karahoca, Levent Eren

Örnek-2 : Bahadır Aydın, (yüksek lisans, 2002), “Basit ve Geri Yayılımlı Yapay Sinir Ağları, Uygulama Alanları”, Çanakkale Üniversitesi bilgisayar mühendisliği, % 100 intihal tez yazdıran danışman : Mammadagha Mammadov, tez jürisi üyeleri : Servet Senyücel, Mehmet Ali Salahlı.

Örnek-3 : Belgin Ergenç (doktora, 2008), “Hareketli Etmenlerin Sanal Veri Entegrasyonu Ortamında Sorgu İşletimine Katkısı”, Ege Üniversitesi bilgisayar mühendisliği, tez danışmanı : Halil Şengonca.

Durumu gizlense de iptal edilmiş olabilir, YÖK tez arşivinden kaldırıldı !

İptal edilen intihal doktora tezi : Çok nadir.

Örnek-1.  Ahmet Yıldırım : % 100 intihal doktora tezi (Ege Üniversitesi matematik, matematik anabilim dalı, 2009), % 100 intihal doktora tezi yazdıran tez danışmanı : Turgut Öziş. Tezin iptal edilmesi : 2012, 15 günde iptal edilmesi gerekirken dümen çevrile çevrile 20 ayda iptal edildi,  arada Ahmet Yıldırım, ayda 2.500 dolar hibe TÜBİTAK bursuyla 12 aylığına ABD'ye gönderildi.

Doktora tezi iptal edildikten sonra Ahmet Yıldırım, Ege Üniversitesi matematik bölümünde bankamatik araştırma görevlisi olarak çalışmaya devam ediyor, piyasada özel matematik dersleri veriyor, internet sitesi var, annesinin banka hesap no.ları var. 

Var olmayan Matlab kodlarıyla görüntü analizi yaptığını iddia ettiği var olmayan kodlu uydurma doktora tezi ile aynı bölümde Ege Üniversitesi matematik, matematik anabilim dalında Ahmet Yıldırım'a 2. kez doktora diploması verildi (Şubat 2022), bile bile tamamen uydurma doktora tezi yazdıran ve öncesinde hileli yatay geçişi organize eden tez danışmanı : İsmet Karaca.

Örnek-2. % 100 intihal. İbrahim Murat Çakmakçı (2008), “Yordan Yorkov ve Öyküleri”, Ankara Üniversitesi, Bulgar Dili ve Edebiyatı, garip ama gerçek : tez dili Türkçe (bulgarca değil !), tez danışmanı : Ayşe Pamir Dietrich. Tez, bulgar asıllı kanadalı akademisyen ve yazar Roman Hadjikosev'in kitaplarından araktı. İbrahim Murat Çakmakçı, Trakya Üniversitesi bulgarca mütercim tercümanlık bölüm bşk idi ; uzun süre korundu. Roman Hadjikosev'in yoğun çabalarıyla Ankara Üniversitesi Etik Kurulu'nun 19 Eylül 2013 tarihli ve 2013/t.156/k.837 sayılı kararıyla ve YÖK Sosyal Bilimler Etik Kurulu'nun 27 Aralık 2013 tarihli ve 2013/08 sayılı kararıyla tez iptal edildi ve İbrahim Murat Çakmakçı'nın piyasada satılan 2 kitabının da Roman Hadjikosev'in 2 kitabından çalıntı olduğuna karar verildi ve koruma kalkanı kırıldı. Roman Hadjikosev, İbrahim Murat Çakmakçı'nın hiç bulgarca bilmediğini söylüyordu. Roman Hadjikosev'e yardım eden akademisyen Sevil Çelik Tsonev, Trakya Üniversitesi'ndeki işini bırakmaya zorlandı, üniversitelerde çalışması engellendi, Avrupa'ya yerleşmek zorunda kaldı.

Örnek-3. Anayasa Mahkemesi asker üyesi ve Uyuşmazlık Mahkemesi başkanı Serdar Özgüldür (1994), İstanbul Üniversitesi hukuk, iptal edilmesi : 7 Ocak 2015, Etik Kurul kararı : 24 Eylül 2014.

***

(*)  ODTÜlü. 2001 başından beri “elverişli eko sisteme yerleşen bakteri kolonisi benzeri hızla çoğalan zehirli sarmaşık gibi ülkemiz üniversitelerini kuşatarak boğan, çürüten, kokutan, ve çökerten” ve “danışmanından rektörüne ve YÖK'üne kadar, doktora diploması satmayı en doğal hakları olarak gören” “akademik sahtekarlık gelenekçileri”ne karşı insan hakları mücadelesi vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder